Poliklinika Medikom
pinBraničevska 12a, Beograd
phone-icon011 3443781, 065 3443781, 069 3443781, 060 3443781
phone-icon011 3089187, 011 3089186, fax: 011 3086221

Tiimpanometrija je dijagnostička metoda kojom se meri pritisak u srednjem uhu, elastičnost i pokretljivost sprovodnog sistema uha koga čine bubna opna, slušni kanal i slušne koščice. Da bi se zvuk dobro preneo mora biti očuvana bubna opna, slušne koščice pokretne, a sama šupljina srednjeg uha ispunjena vazduhom. Ukoliko se u ovom delu uha nakuplja sekret, pokretljivost je smanjena i može doći do oštećenja sluha.  

Timpanometrija se radi često kod dece kako bi se utvrdilo prisustvo sekreta u srednjem uhu. Ima veliki značaj za dijagnostiku uvećanog trećeg krajnika, upale uha sa sekretom (sekretorni otitis media), kod alergija, a sva ova stanja se često vidjaju u dečijoj populaciji, najviše u periodu jesen-zima. Tumačenje timpanometrijskog nalaza je isključivo u kombinaciji sa kliničkom slikom, otoskopskim nalazom i pregledom specijaliste ORL.

Timpanometrija se radi i kod odraslih pacijenata i služi za ispitivanje funkcije srednjeg uha.  Do oslabljenog sluha kod odraslih može da dođe zbog oštećenja čula sluha ili slušnog živca ali može biti i posledica zapaljenja i drugih oboljenja srednjeg uha. Svako merenje sluha (audiometrija) kod odraslih se dopunjuje i timpanometrijom. Otoskleroza i timpanoskleroza su stanja u odrasloj populaciji koja zahtevaju redovne timpanometrijske preglede.

Na savremenim timpanometrima mogu da se urade i akustički refleks, test zamorljivosti slušnog zivca, kao i visokofrekfentna timpanometrija. Sama timpanometrija traje nekoliko sekundi i potpuno je bezbolna, a rezultat se tumači odmah prilikom izvedenog testa. Nije potrebna nikakva priprema za izvodjenje ovog snimanja. Za decu je važno da se umire u toku pregleda jer rezultat može biti pogrešno protumačen ukoliko dete plače.  

Dr Leštanin Branislav, otorinolaringolog

© 1995-2017 medikompoliklinika.com. All rights reserved | HealthCare+ by webunderdog

Web dizajn sajta - Arin d.o.o.